För ett tag sen så bakade jag fyllda veteflätor. Dessa blev jättegoda och man kan fylla dem med nästan vad man vill. Jag gjorde fyra olika varianter en med vaniljkräm, en med blåbär, en med lemon curd och en med kanel & socker. Av receptet så fick jag ut fyra längder som var lika långa som plåten. Receptet och hur man gör flätorna har jag hittat i tidningen Hembakat. Receptet kommer under bilden. Steg för steg på flätningen finns här!
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl
Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här:
- Smula ner jästen i en skål.
- Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader.
- Häll degvätskan över jästen och rör till den har löst sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet, lite i taget.
- Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min.
- Under tiden kan du göra fyllningarna. Ett exempel kommer längre ner.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den någon minut.
- Dela degen i så många bitar du vill ha längder. I mitt fall fyra.
- Kavla ut varje bit till en rektangulär platta på mjölat bakbord.
- Bred på fyllningen i mitten på plattan. Tänk dig att du delar upp ytan i tre linjer där du fyller den mittersta linjen med fyllningen.
- Skär sneda skåror med hjälp av en kniv eller degskrapa.
- Fläta längden genom att lägga varannan flik över varandra. Se till att skarvarna överlappar varandra för att den inte ska gå upp under gräddningstiden.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
- Låt svalna!
- Klart! Du har nu underbara vetelängder att njuta av.
Tips på fyllning:
Kanel & socker fyllning.
125 g mjukt smör
0,75 dl strösocker
75 g finriven mandelmassa
1 tsk vaniljsocker.
Blanda det riktigt mjuka smöret med mandelmassan, sockret och vaniljsockret.
Blanda tills det är en jämn massa.
Blanda tills det är en jämn massa.
Kommentarer
Skicka en kommentar