Fortsätt till huvudinnehåll

Populära inlägg i den här bloggen

Knäcktårta med hallon och vispgrädde

Till skolavslutningsdagen bakade jag en enkel men väldigt god tårta med hallon och vispgrädde som fyllning! I denna tårta kan fyllningen varieras mellan till exempel vispgrädde och glass + att man kan lägga till valfria bär, detta gör att tårtan kan varieras efter vad man själv vill ha för smak!  Receptet på tårtan kommer under bilderna ! Knäcktårta Ingredienser: 3 1/4 dl havregryn (gärna grova) 1 1/2 dl socker 100 g smält smör/margarin 1 1/2 msk sirap 1 msk vispgrädde (eller mjölk) Fyllning: 1-1,5 l glass eller 3-5 dl vispgrädde + knappt 1 tsk socker Sätt ugnen på 175 grader. Vik upp 1 cm runt om på ett bakplåtspapper och lägg detta på en vanlig plåt, inte i en långpanna. Blanda alla ingredienser i en bunke. Klicka ut smeten på bakplåtspappret och sprid ut det längs kanterna och i hörnen. Det ser inte ut att räcka med det kommer att flyta ut. Grädda i 8-10 min. Vakta ganska noga, den ska bli gyllenbrun. Dela kaka på mitten omedelbart när du ha

Hallon & rabarbersaft

Ger ca 3 l oblandad saft. Ingredienser: 2 kg rabarber 2 l hallon 6 dl vatten 5 dl strösocker/liter avrunnen saft 1/2 tsk flytande Atamon/liter avrunnen saft Sterilisera glasflaskor: Rengör flaskorna noggrant och stoppa sedan in dem i ugnen. Värm upp ugnen till 100 grader och låt flaskorna ligga där i ca 20 min, efter att ugnen nått 100 grader. Gör saften så här: Skölj hallonen och rabarbern. Dela rabarber i centimeter-stora bitar och lägg i en stor kastrull ihop med hallonen och vattnet. Koka upp bären och vattnet och låt koka i ca 15 min. Häll allt i en sil och låt saften rinna av i ca 30 min. Mät upp hur mycket avrunnen saft du har och häll den sedan i den rengjorda kastrullen. Koka upp saften igen. Tillsätt sedan sockret och koka upp igen. Skumma av saften och tillsätt sedan Atamon enl. flaskans beskrivning. Häll upp saften i varma, steriliserade glasflaskor och förslut dem genast. OBS! Tänk på att flaskorna är varma när du tar ut dem fr

Fyllda vetelängder

För ett tag sen så bakade jag fyllda veteflätor. Dessa blev jättegoda och man kan fylla dem med nästan vad man vill. Jag gjorde fyra olika varianter en med vaniljkräm, en med blåbär, en med lemon curd och en med kanel & socker. Av receptet så fick jag ut fyra längder som var lika långa som plåten. Receptet och hur man gör flätorna har jag hittat i tidningen Hembakat. Receptet kommer under bilden. Steg för steg på flätningen finns här ! Ingredienser: 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15-16 dl vetemjöl Till pensling: Ägg Pärlsocker Gör så här: Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör till den har löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet, lite i taget.  Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min. Under tiden kan du göra fyllningarna. Ett exempel kommer längre ner. Ta upp deg