Denna tårtbotten slår verkligen alla andra jag har provat! Den är supersmidig att göra, den blir jättehög och den blir saftig. Alltså är den helt perfekt! =) Receptet på bottnen kommer här!
Till en form på 18 cm behövs 2 st stora ägg.
Till en form på 20 cm behövs 3 st stora ägg.
Till en form på 24 cm behövs 4-5 st stora ägg.
Till en form på 26 cm behövs 5-6 st stora ägg.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram 3 st lika stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset ska du mäta upp samma mängd mjöl varav hälften ska vara vetemjöl och resterande hälft ska vara potatismjöl. Vill du ha en chokladbotten tar du 1/3 var av vetemjöl, potatismjöl och kakao. Blanda ner bakpulver i mjölglaset: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
- Nu ska du vispa ägg och socker länge, det ska bli riktigt vitt och pösigt.
- Sikta sedan ner mjölblandningen och blanda försiktigt.
- Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på näst nedersta falsen.
- Gräddningstiden är 20 min för 2 ägg, 25-30 min för 3-4 ägg och 35-40 min för 5-6 ägg.
- Känn på botten med tex. en provsticka när du tror att den är färdig, stickan ska vara torr om botten är färdig.
Att tänka på:
- Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylen i god tid.
- Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, eftersom botten då kan sjunka ihop.
- Låt botten svala 15 minuter innan du stjälper upp den.
Går botten att frysa? Tack för tipset!
SvaraRaderaBotten går jättebra att frysa! Jag brukar frysa den efter att den har svalnat för att sen dela den när den är halvtinad.
Radera