Till min födelsedag så gjorde jag rabarberrutor eftersom vi hade så mycket rabarber i landet!
Rutorna blev jättegoda och är en kombination av sockerkaka med rabarber och smulpaj med rabarber!
Receptet har jag fått av en tjej som heter Sofie Jarlsson!
Receptet kommer under bilderna!
Receptet räcker till ca 30 bitar och bakas i långpanna ca 35x40 cm. Delas receptet på 3 är det lagom till en springform.
Ingredienser botten:
6-8 st rabarberstjälkar skurna i små bitar
375 g smör
4,5 dl strösocker
6 ägg
7,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 msk vispgrädde
1,5 tsk vaniljpulver
Kanel & socker att pudra över
Ingredienser smuldeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljpulver
Gör botten så här:
- Vispa smör, socker och vaniljpulver tills det är riktigt luftigt och krämigt.
- Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning.
- Vänd ner dom torra ingredienserna och tillsätt grädden.
- Bred ut smeten i en smord och mjölad långpanna.
- Toppa med rabarberna, som ska täcka hela smeten, tryck ner dem lite grann.
- Pudra över kanel så att den blir helt brun. Pudra också över 2-3 msk socker.
Gör smuldegen så här:
- Blanda samtliga ingredienser i en matberedare och pulsa tills den är lagom smulig. Går även göra detta förhand så klart.
- Häll smuldegen över kakan och grädda mitt i ugnen ca 45 min på 175 grader. Stickan ska vara torr när du känner på den.
Klart! Dela sedan kakan i så stora bitar som du känner för!
Kommentarer
Skicka en kommentar