Fortsätt till huvudinnehåll

Studenttårta!

I år när min syster tog studenten fick jag den stora äran att göra hennes studenttårta! 
Det blev en Green velvet cake med ett lager citroncheescake som fyllning och tårtan var sedan täckt med en Whipped creamcheesefrosting! 
Detta var även första gången jag gjorde en våningstårta så det blev lite sned men jag är nöjd ändå och det var min syster också!

Receptet på denna tårta kommer från Linda Lomelinos kokbok "Lomelinos tårtor".
Jag har till tårtan gjort 1 1/2 sats och färgat den grön istället för röd som receptet säger.

Recept på tårtan finns under bilderna!




Ingredienser Red velvet botten:
2 1/2 dl mjölk (3%)
1 msk vitvinsvinäger
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk kakao
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl strösocker
2 stora ägg
2 dl solros- eller rapsolja
2 msk röd karamellfärg

Gör så här:

  1. Smörj och mjöla 2 bakformar, ca 20 cm i diameter. (Jag använde 18)
  2. Blanda mjölken med vinägern i en skål. Låt stå i 20-30 minuter tills blandningen är rumsvarm och har tjocknat något- det ska se ut som om den har skurit sig.
  3. Värm ugnen till 175 grader.
  4. Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao, maizena och socker i en skål.
  5. Vispa samman ägg, olja, mjölkblandningen och karamellfärg i en skål och blanda ner de torra ingredienserna.
  6. Grädda bottnarna i 25-30 minuter.
Ingredienser cheesecakelager:
600g philadelpiaost.
1 3/4 dl strösocker
1 citron, rivet skal + 1 msk saft
2 stora ägg
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 160 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (samma storlek som bottnarna bakades i). Koka upp vatten till ett vattenbad.
  3. Vispa philadelphiaost, socket, citronskal och saft krämigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 1 minut. Vispa ner gräddfilen och sikta ner mjölet. Rör om och häll smeten i formen.
  4. Ställ springformen i en långpanna och ställ in pannan i ugnen. Häll hett vatten i pannan så att det går upp till mitten av bakformen. Grädda i ca 50 minuter, eller tills cheesecaken fortfarande är aningen dallrig men fast runt kanterna. Låt svalna helt i formen.
  5. Täck cheesecaken och formen med plastfolie och låt stå i frysen i minst 2 timmar. Det är för att cheesecaken ska bli så stabil att den går att lägga i tårtan utan att gå sönder.
Ingredienser Cream cheesefrosting:
300 g philadelphiaost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
  1. Blanda philadephiaost och florsocker i en skål.
  2. Vispa grädden och blanda den med ostblandningen. Om frostingen är klumpig går det att vispa den slät, men se upp för att vispa den för mycket- då blir den rinnig! Om frostingen inte är tillräckligt fast, låt den stelna en stund i kylen.
Sätta ihop tårtan:
  1. Ta ut cheesecakelagret ur frysen, men se upp så att den inte tinar helt!
  2. Börja med att lägga en red velvetbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka. Ta bort plastfolien, den lösa kanten och bottendelen på springformen och lägg cheesecaken ovanpå red velvetbotten.
  3. Lägg på nästa lager red velvet med den skurna sidan ner. Låt stå övertäckt tills cheesecaken har tinat- när den har tinat kommer den att sjunka ihop och hänga ut utanför bottnarna. Den kommer alltså att bli en aning större än de röda bottnarna. Skär runt hela tårtan med en kniv (håll kniven i 90 graders vinkel) för att skära bort överflödig cheesecake.
  4. Täck hela tårtan med ett tunt lager frosting för att fånga upp smulor och spackla igen ojämnheter. Låt tårtan stå i kylen i ca 20 minuter.
  5. Bred ut resten av frostingen över hela tårtan. Gör ett mönster i frostingen med till exempel en sked.
  6. Klart! Din tårta är nu färdig!
Ett tips: Karamellfärgen i tårtan kan uteslutas helt eller bytas ut mot någon annan färg!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hallon & rabarbersaft

Ger ca 3 l oblandad saft. Ingredienser: 2 kg rabarber 2 l hallon 6 dl vatten 5 dl strösocker/liter avrunnen saft 1/2 tsk flytande Atamon/liter avrunnen saft Sterilisera glasflaskor: Rengör flaskorna noggrant och stoppa sedan in dem i ugnen. Värm upp ugnen till 100 grader och låt flaskorna ligga där i ca 20 min, efter att ugnen nått 100 grader. Gör saften så här: Skölj hallonen och rabarbern. Dela rabarber i centimeter-stora bitar och lägg i en stor kastrull ihop med hallonen och vattnet. Koka upp bären och vattnet och låt koka i ca 15 min. Häll allt i en sil och låt saften rinna av i ca 30 min. Mät upp hur mycket avrunnen saft du har och häll den sedan i den rengjorda kastrullen. Koka upp saften igen. Tillsätt sedan sockret och koka upp igen. Skumma av saften och tillsätt sedan Atamon enl. flaskans beskrivning. Häll upp saften i varma, steriliserade glasflaskor och förslut dem genast. OBS! Tänk på att flaskorna är varma när du tar ut dem fr

Knäcktårta med hallon och vispgrädde

Till skolavslutningsdagen bakade jag en enkel men väldigt god tårta med hallon och vispgrädde som fyllning! I denna tårta kan fyllningen varieras mellan till exempel vispgrädde och glass + att man kan lägga till valfria bär, detta gör att tårtan kan varieras efter vad man själv vill ha för smak!  Receptet på tårtan kommer under bilderna ! Knäcktårta Ingredienser: 3 1/4 dl havregryn (gärna grova) 1 1/2 dl socker 100 g smält smör/margarin 1 1/2 msk sirap 1 msk vispgrädde (eller mjölk) Fyllning: 1-1,5 l glass eller 3-5 dl vispgrädde + knappt 1 tsk socker Sätt ugnen på 175 grader. Vik upp 1 cm runt om på ett bakplåtspapper och lägg detta på en vanlig plåt, inte i en långpanna. Blanda alla ingredienser i en bunke. Klicka ut smeten på bakplåtspappret och sprid ut det längs kanterna och i hörnen. Det ser inte ut att räcka med det kommer att flyta ut. Grädda i 8-10 min. Vakta ganska noga, den ska bli gyllenbrun. Dela kaka på mitten omedelbart när du ha

Fyllda vetelängder

För ett tag sen så bakade jag fyllda veteflätor. Dessa blev jättegoda och man kan fylla dem med nästan vad man vill. Jag gjorde fyra olika varianter en med vaniljkräm, en med blåbär, en med lemon curd och en med kanel & socker. Av receptet så fick jag ut fyra längder som var lika långa som plåten. Receptet och hur man gör flätorna har jag hittat i tidningen Hembakat. Receptet kommer under bilden. Steg för steg på flätningen finns här ! Ingredienser: 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15-16 dl vetemjöl Till pensling: Ägg Pärlsocker Gör så här: Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör till den har löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet, lite i taget.  Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min. Under tiden kan du göra fyllningarna. Ett exempel kommer längre ner. Ta upp deg