I år när min syster tog studenten fick jag den stora äran att göra hennes studenttårta!
Det blev en Green velvet cake med ett lager citroncheescake som fyllning och tårtan var sedan täckt med en Whipped creamcheesefrosting!
Detta var även första gången jag gjorde en våningstårta så det blev lite sned men jag är nöjd ändå och det var min syster också!
Receptet på denna tårta kommer från Linda Lomelinos kokbok "Lomelinos tårtor".
Jag har till tårtan gjort 1 1/2 sats och färgat den grön istället för röd som receptet säger.
Recept på tårtan finns under bilderna!
Ingredienser Red velvet botten:
2 1/2 dl mjölk (3%)
1 msk vitvinsvinäger
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk kakao
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl strösocker
2 stora ägg
2 dl solros- eller rapsolja
2 msk röd karamellfärg
Gör så här:
Jag har till tårtan gjort 1 1/2 sats och färgat den grön istället för röd som receptet säger.
Recept på tårtan finns under bilderna!
Ingredienser Red velvet botten:
2 1/2 dl mjölk (3%)
1 msk vitvinsvinäger
3 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk kakao
2 msk maizena majsstärkelse
3 dl strösocker
2 stora ägg
2 dl solros- eller rapsolja
2 msk röd karamellfärg
Gör så här:
- Smörj och mjöla 2 bakformar, ca 20 cm i diameter. (Jag använde 18)
- Blanda mjölken med vinägern i en skål. Låt stå i 20-30 minuter tills blandningen är rumsvarm och har tjocknat något- det ska se ut som om den har skurit sig.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Sikta ner mjöl, bikarbonat, kakao, maizena och socker i en skål.
- Vispa samman ägg, olja, mjölkblandningen och karamellfärg i en skål och blanda ner de torra ingredienserna.
- Grädda bottnarna i 25-30 minuter.
Ingredienser cheesecakelager:
600g philadelpiaost.
1 3/4 dl strösocker
1 citron, rivet skal + 1 msk saft
2 stora ägg
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vetemjöl
Gör så här:
- Värm ugnen till 160 grader.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (samma storlek som bottnarna bakades i). Koka upp vatten till ett vattenbad.
- Vispa philadelphiaost, socket, citronskal och saft krämigt. Tillsätt äggen och vispa i ytterligare 1 minut. Vispa ner gräddfilen och sikta ner mjölet. Rör om och häll smeten i formen.
- Ställ springformen i en långpanna och ställ in pannan i ugnen. Häll hett vatten i pannan så att det går upp till mitten av bakformen. Grädda i ca 50 minuter, eller tills cheesecaken fortfarande är aningen dallrig men fast runt kanterna. Låt svalna helt i formen.
- Täck cheesecaken och formen med plastfolie och låt stå i frysen i minst 2 timmar. Det är för att cheesecaken ska bli så stabil att den går att lägga i tårtan utan att gå sönder.
Ingredienser Cream cheesefrosting:
300 g philadelphiaost
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Blanda philadephiaost och florsocker i en skål.
- Vispa grädden och blanda den med ostblandningen. Om frostingen är klumpig går det att vispa den slät, men se upp för att vispa den för mycket- då blir den rinnig! Om frostingen inte är tillräckligt fast, låt den stelna en stund i kylen.
Sätta ihop tårtan:
- Ta ut cheesecakelagret ur frysen, men se upp så att den inte tinar helt!
- Börja med att lägga en red velvetbotten på ett tårtfat eller en tårtbricka. Ta bort plastfolien, den lösa kanten och bottendelen på springformen och lägg cheesecaken ovanpå red velvetbotten.
- Lägg på nästa lager red velvet med den skurna sidan ner. Låt stå övertäckt tills cheesecaken har tinat- när den har tinat kommer den att sjunka ihop och hänga ut utanför bottnarna. Den kommer alltså att bli en aning större än de röda bottnarna. Skär runt hela tårtan med en kniv (håll kniven i 90 graders vinkel) för att skära bort överflödig cheesecake.
- Täck hela tårtan med ett tunt lager frosting för att fånga upp smulor och spackla igen ojämnheter. Låt tårtan stå i kylen i ca 20 minuter.
- Bred ut resten av frostingen över hela tårtan. Gör ett mönster i frostingen med till exempel en sked.
- Klart! Din tårta är nu färdig!
Ett tips: Karamellfärgen i tårtan kan uteslutas helt eller bytas ut mot någon annan färg!
Kommentarer
Skicka en kommentar