När min lillebror fyllde år så ville han ha en tårta med chokladbotten, vaniljkräm, hallonsylt, hallongrädde och ljusgrön marsipan med choklad på. Eftersom jag är en så snäll storasyster så fixade jag det och detta är resultatet. Recept kommer under bilden.
Tårtbotten:
Till en form på 18 cm behövs 2 st stora ägg.
Till en form på 20 cm behövs 3 st stora ägg.
Till en form på 24 cm behövs 4-5 st stora ägg.
Till en form på 26 cm behövs 5-6 st stora ägg.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta fram 3 st lika stora glas. Knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset ska du mäta upp samma mängd mjöl varav hälften ska vara vetemjöl och resterande hälft ska vara potatismjöl. Vill du ha en chokladbotten tar du 1/3 var av vetemjöl, potatismjöl och kakao. Blanda ner bakpulver i mjölglaset: 1 tsk till 2-3 ägg, 1,5 tsk till 4-5 ägg och 2 tsk till 6 ägg.
- Nu ska du vispa ägg och socker länge, det ska bli riktigt vitt och pösigt.
- Sikta sedan ner mjölblandningen och blanda försiktigt.
- Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på näst nedersta falsen.
- Gräddningstiden är 20 min för 2 ägg, 25-30 min för 3-4 ägg och 35-40 min för 5-6 ägg.
- Känn på botten med tex. en provsticka när du tror att den är färdig, stickan ska vara torr om botten är färdig.
Att tänka på:
- Ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylen i god tid.
- Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna, eftersom botten då kan sjunka ihop.
- Låt botten svala 15 minuter innan du stjälper upp den.
Hallongrädde:
3 dl grädde
2 dl hallonsylt
1 tsk bakpulver
Röd pastafärg
- Sila hallonsylten genom en sil, ner i den ovispade grädden.
- Om du vet att du vill ha en ganska stark rosa färg så kan du redan nu ta i pastafärg. Annars väntar du tills allt är vispat och ser då om du vill ha starkare färg eller inte.
- Häll i bakpulvret i grädden.
- Vispa grädden tills den blir ganska hårt och stabil i konsistensen.
Vaniljkräm:
I denna tårta har jag kört på "fuskvarianten" av vaniljkräm och tagit 7,5 tsk Snabbmarsanpulver och vispat ihop det med 3 dl kall mjölk.
Sätta ihop tårtan:
- Dela bottnen i så många delar som du vill ha den.
- Lägg bottendelen på en tårtbricka eller fatet du ska servera den på.
- Sätt på kanten från springformen men tex Overhead plast på insidan.
- Lägg på vaniljkrämen, och sprid ut den jämt över botten.
- Lägg på nästa botten och tryck lite lätt så att vaniljkrämen blir jämn och fäster i båda bottnarna.
- Bred ut hallonsylt på bottnen i ett så tjockt lager som du vill.
- Lägg sedan på grädden och sprid ut den jämnt.
- Lägg på den sista botten och tryck lite försiktigt igen.
- Ställ in hela tårtan i kylen så att den "får sätta sig" och blir lite stabilare.
Klä tårtan i marsipan:
- Ta ut tårtan ur kylen.
- "Crumbcoata" tårtan. Det vill säga bred ut ett tunt lager med tex smörkräm eller som jag har gjort på denna hallongrädden.
- Ställ in i kylen så att ytan får stelna lite.
- Bred på ytterligare ett lager.
- Kavla ut marsipanen till ca 2-3 mm tjocklek.
- Lyft över marsipanen på tårtan och släta ut den med tex dina handflator.
Slutfinish:
När du har klätt tårtan med marsipan så kan du om du vill göra som jag och smälta choklad och ringla över tårtan, för att sedan pudra över lite florsocker. Annars kan du dekorera den hur du vill.
Klart! Du har nu en jättegod tårta att äta av!
Kommentarer
Skicka en kommentar