Fortsätt till huvudinnehåll

Kladdkakekakor

Om du gillar smaken av kladdkaka så kommer du älska dessa kakor!
De är ganska enkla att göra och smakar precis som vanlig kladdkaka...
För mig ger receptet ca 15 kakor.


Ingredienser:
75 g smör
200 g mörk choklad
2 st ägg
1,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 knivsudd salt
Valfritt: 100 g choklad vilken sort väljs själv

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka den mörka chokladen, lägg i en kastrull ihop med smöret.
  3. Smält chokladen och smöret på låg värme.
  4. Vispa ägg och socker ca 5 min med elvisp.
  5. Blanda i övriga ingredienser i ägg- och sockerblandningen. Även choklad- och smörblandningen ska blandas i.
  6. Om du väljer att använda den valfria chokladen så hackas den nu och blandas ner i smeten.
  7. Klicka ut en rågad matsked av smeten på en plåt. Jag har ca 8-9 kakor/ plåt (eftersom de flyter ut i ugnen).
  8. Forma till runda kakor innan gräddning.
  9. Grädda mellan 8-15 min beroende på hur du vill ha kakorna. 8 minuter ger mjuka kakor, som lätt delar sig när man lyfter dem. 15 minuter ger mjuka kakor med hård yta.
  10. Låt kakorna svalna på plåten.
Klart! Nu har du supergoda kakor som smakar precis som kladdkaka! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Knäcktårta med hallon och vispgrädde

Till skolavslutningsdagen bakade jag en enkel men väldigt god tårta med hallon och vispgrädde som fyllning! I denna tårta kan fyllningen varieras mellan till exempel vispgrädde och glass + att man kan lägga till valfria bär, detta gör att tårtan kan varieras efter vad man själv vill ha för smak!  Receptet på tårtan kommer under bilderna ! Knäcktårta Ingredienser: 3 1/4 dl havregryn (gärna grova) 1 1/2 dl socker 100 g smält smör/margarin 1 1/2 msk sirap 1 msk vispgrädde (eller mjölk) Fyllning: 1-1,5 l glass eller 3-5 dl vispgrädde + knappt 1 tsk socker Sätt ugnen på 175 grader. Vik upp 1 cm runt om på ett bakplåtspapper och lägg detta på en vanlig plåt, inte i en långpanna. Blanda alla ingredienser i en bunke. Klicka ut smeten på bakplåtspappret och sprid ut det längs kanterna och i hörnen. Det ser inte ut att räcka med det kommer att flyta ut. Grädda i 8-10 min. Vakta ganska noga, den ska bli gyllenbrun. Dela kaka på mitten omedelbart när du ha

Hallon & rabarbersaft

Ger ca 3 l oblandad saft. Ingredienser: 2 kg rabarber 2 l hallon 6 dl vatten 5 dl strösocker/liter avrunnen saft 1/2 tsk flytande Atamon/liter avrunnen saft Sterilisera glasflaskor: Rengör flaskorna noggrant och stoppa sedan in dem i ugnen. Värm upp ugnen till 100 grader och låt flaskorna ligga där i ca 20 min, efter att ugnen nått 100 grader. Gör saften så här: Skölj hallonen och rabarbern. Dela rabarber i centimeter-stora bitar och lägg i en stor kastrull ihop med hallonen och vattnet. Koka upp bären och vattnet och låt koka i ca 15 min. Häll allt i en sil och låt saften rinna av i ca 30 min. Mät upp hur mycket avrunnen saft du har och häll den sedan i den rengjorda kastrullen. Koka upp saften igen. Tillsätt sedan sockret och koka upp igen. Skumma av saften och tillsätt sedan Atamon enl. flaskans beskrivning. Häll upp saften i varma, steriliserade glasflaskor och förslut dem genast. OBS! Tänk på att flaskorna är varma när du tar ut dem fr

Fyllda vetelängder

För ett tag sen så bakade jag fyllda veteflätor. Dessa blev jättegoda och man kan fylla dem med nästan vad man vill. Jag gjorde fyra olika varianter en med vaniljkräm, en med blåbär, en med lemon curd och en med kanel & socker. Av receptet så fick jag ut fyra längder som var lika långa som plåten. Receptet och hur man gör flätorna har jag hittat i tidningen Hembakat. Receptet kommer under bilden. Steg för steg på flätningen finns här ! Ingredienser: 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15-16 dl vetemjöl Till pensling: Ägg Pärlsocker Gör så här: Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör till den har löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet, lite i taget.  Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min. Under tiden kan du göra fyllningarna. Ett exempel kommer längre ner. Ta upp deg