Fortsätt till huvudinnehåll

Daimcheesecake med kolasås

En supergod daimcheesecake som serveras med kolasås.


 Receptet kommer ifrån Jenny Warsen som driver Jennys matblogg.

Ingredienser:
1/2 paket digestive
75 g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl strösocker
300 g philadelphia
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 st dubbeldaim

Kolasås:
1 burk sötad konderserad mjölk (kokas i max 2 timmar) eller
1 burk karamelliserad mjölk och ca 1 dl vispgrädde


Gör cheesecaken så här:
  1. Krossa digestive-kexen till smulor. Antingen i mixer eller i en försluten påse som du bankar på med t.ex. en kavel.
  2. Smält smöret och blanda ihop det med kexen.
  3. Platta ut kexen i botten på en rund springform, ca 24 cm i diameter.
  4. Ställ formen i kylen för att stelna under tiden du gör själva cheesecaken.
  5. Vispa grädden ganska hårt i en skål.
  6. Hacka sedan daimen fint och blanda ner i grädden.
  7. Ta fram två stycken skålar till och dela upp äggulorna i den ena och äggvitorna i den andra.
  8. Rör ihop strösockret, vaniljsockret och philadelphian med äggulorna.
  9. Använd sedan elvispen, där visparna måste vara väl diskade, för att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.
  10. Vänd ner äggulesmeten i äggvitorna.
  11. Vänd ner alltihop i en skål och vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
  12. Häll upp allt i formen med botten och ställ sedan in den i frysen.
  13. Låt kakan stå i frysen cirka 5 timmar.

Gör kolasåsen så här:
Använder du sötad kondenserad mjölk så behöver du koka denna för att det ska bli kolasås. Det gör du så här:
  1. Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Viktigt att tänka på när man kokar är att burken måste vara täckt med vatten hela tiden, annars riskerar den att explodera. 
  2. Skölj den färdigkokta burken under kallt vatten tills den svalnat och förvara den sedan i kylen.

Använder du karamelliserad mjölk så gör du så här:

  1. Öppna burken och häll upp den i en skål.
  2. Häll sedan i ovispad grädde för att tunna ut såsen. Detta görs tills du är nöjd med konsistensen på såsen. Jag använder ca 1 dl grädde.
Ta fram kakan 15-25 min innan servering. Hur lång tid beror på rumstemperaturen och hur mjuk du vill kakan innan du skär.
Nu kan du välja om du vill hälla kolasåsen över hela kakan eller om du vill servera den vid sidan av.

Klart! Du har nu en supergod cheesecake att njuta av!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Knäcktårta med hallon och vispgrädde

Till skolavslutningsdagen bakade jag en enkel men väldigt god tårta med hallon och vispgrädde som fyllning! I denna tårta kan fyllningen varieras mellan till exempel vispgrädde och glass + att man kan lägga till valfria bär, detta gör att tårtan kan varieras efter vad man själv vill ha för smak!  Receptet på tårtan kommer under bilderna ! Knäcktårta Ingredienser: 3 1/4 dl havregryn (gärna grova) 1 1/2 dl socker 100 g smält smör/margarin 1 1/2 msk sirap 1 msk vispgrädde (eller mjölk) Fyllning: 1-1,5 l glass eller 3-5 dl vispgrädde + knappt 1 tsk socker Sätt ugnen på 175 grader. Vik upp 1 cm runt om på ett bakplåtspapper och lägg detta på en vanlig plåt, inte i en långpanna. Blanda alla ingredienser i en bunke. Klicka ut smeten på bakplåtspappret och sprid ut det längs kanterna och i hörnen. Det ser inte ut att räcka med det kommer att flyta ut. Grädda i 8-10 min. Vakta ganska noga, den ska bli gyllenbrun. Dela kaka på mitten omedelbart när du ha

Hallon & rabarbersaft

Ger ca 3 l oblandad saft. Ingredienser: 2 kg rabarber 2 l hallon 6 dl vatten 5 dl strösocker/liter avrunnen saft 1/2 tsk flytande Atamon/liter avrunnen saft Sterilisera glasflaskor: Rengör flaskorna noggrant och stoppa sedan in dem i ugnen. Värm upp ugnen till 100 grader och låt flaskorna ligga där i ca 20 min, efter att ugnen nått 100 grader. Gör saften så här: Skölj hallonen och rabarbern. Dela rabarber i centimeter-stora bitar och lägg i en stor kastrull ihop med hallonen och vattnet. Koka upp bären och vattnet och låt koka i ca 15 min. Häll allt i en sil och låt saften rinna av i ca 30 min. Mät upp hur mycket avrunnen saft du har och häll den sedan i den rengjorda kastrullen. Koka upp saften igen. Tillsätt sedan sockret och koka upp igen. Skumma av saften och tillsätt sedan Atamon enl. flaskans beskrivning. Häll upp saften i varma, steriliserade glasflaskor och förslut dem genast. OBS! Tänk på att flaskorna är varma när du tar ut dem fr

Fyllda vetelängder

För ett tag sen så bakade jag fyllda veteflätor. Dessa blev jättegoda och man kan fylla dem med nästan vad man vill. Jag gjorde fyra olika varianter en med vaniljkräm, en med blåbär, en med lemon curd och en med kanel & socker. Av receptet så fick jag ut fyra längder som var lika långa som plåten. Receptet och hur man gör flätorna har jag hittat i tidningen Hembakat. Receptet kommer under bilden. Steg för steg på flätningen finns här ! Ingredienser: 50 g jäst 150 g smör 6 dl mjölk 2 krm salt 1 dl strösocker 1 tsk kardemumma 15-16 dl vetemjöl Till pensling: Ägg Pärlsocker Gör så här: Smula ner jästen i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Värm degvätskan till 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör till den har löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjölet, lite i taget.  Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 45 min. Under tiden kan du göra fyllningarna. Ett exempel kommer längre ner. Ta upp deg