En supergod daimcheesecake som serveras med kolasås.
Receptet kommer ifrån Jenny Warsen som driver Jennys matblogg.
Ingredienser:
1/2 paket digestive
75 g smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl strösocker
300 g philadelphia
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
3 st dubbeldaim
Kolasås:
1 burk sötad konderserad mjölk (kokas i max 2 timmar) eller
1 burk karamelliserad mjölk och ca 1 dl vispgrädde
1 burk karamelliserad mjölk och ca 1 dl vispgrädde
Gör cheesecaken så här:
- Krossa digestive-kexen till smulor. Antingen i mixer eller i en försluten påse som du bankar på med t.ex. en kavel.
- Smält smöret och blanda ihop det med kexen.
- Platta ut kexen i botten på en rund springform, ca 24 cm i diameter.
- Ställ formen i kylen för att stelna under tiden du gör själva cheesecaken.
- Vispa grädden ganska hårt i en skål.
- Hacka sedan daimen fint och blanda ner i grädden.
- Ta fram två stycken skålar till och dela upp äggulorna i den ena och äggvitorna i den andra.
- Rör ihop strösockret, vaniljsockret och philadelphian med äggulorna.
- Använd sedan elvispen, där visparna måste vara väl diskade, för att vispa äggvitorna till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.
- Vänd ner äggulesmeten i äggvitorna.
- Vänd ner alltihop i en skål och vänd försiktigt ihop allt med en slickepott.
- Häll upp allt i formen med botten och ställ sedan in den i frysen.
- Låt kakan stå i frysen cirka 5 timmar.
Gör kolasåsen så här:
Använder du sötad kondenserad mjölk så behöver du koka denna för att det ska bli kolasås. Det gör du så här:
- Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Viktigt att tänka på när man kokar är att burken måste vara täckt med vatten hela tiden, annars riskerar den att explodera.
- Skölj den färdigkokta burken under kallt vatten tills den svalnat och förvara den sedan i kylen.
Använder du karamelliserad mjölk så gör du så här:
- Öppna burken och häll upp den i en skål.
- Häll sedan i ovispad grädde för att tunna ut såsen. Detta görs tills du är nöjd med konsistensen på såsen. Jag använder ca 1 dl grädde.
Ta fram kakan 15-25 min innan servering. Hur lång tid beror på rumstemperaturen och hur mjuk du vill kakan innan du skär.
Nu kan du välja om du vill hälla kolasåsen över hela kakan eller om du vill servera den vid sidan av.
Klart! Du har nu en supergod cheesecake att njuta av!
Kommentarer
Skicka en kommentar